Günümüzde birçok insanın evcil hayvana sahip olduğu görülmektedir. Özellikle kedi ve köpek sahiplenme durumunun en baskın şekilde öne çıktığını görmekteyiz. Bir hayvana sahip olmadan önce o hayvanla ilgili bazı bakım kurallarını unutmamak gerekiyor. Genel anlamda hayvan bakımları da belli bir performans ve çaba gerektirebiliyor. Beslenme şekli, uyum sağlaması, düzeni vs. benzeri durumların önem taşıdığı gerçeği önemli rol oynuyor. Kedi köpeklerde diş sağlığı konusuna gelince bu konu önemliler arasında yer alıyor diyeceğimiz konulardandır. Çünkü diş çürükleri asitli yiyeceklerin tüketilmesi ile oluşan bir sorundur. Birçok canlının asitli ürün tüketmediği düşünülünce diş sağlıklarını korudukları gerçeği de öne çıkan en önemli durumdur. Fakat evcil hayvan şeklinde sahiplenilmiş kedi köpeklerde diş sağlığı sorunu oluşabilmektedir. Bunun nedeni ise fabrikasyon gıdalar tüketmesinden kaynaklı oluşabilmektedir.
Kedilerin dişleri iki ayrı bölümde incelenmektedir. Geçici dişler ve kalıcı dişler olmak üzere iki ayrı şekilde incelenen konuyu şu şekilde özetleyebiliriz. Geçici dişleri 2-4 hafta arasında çıkar. Dişlerin ilk çıkanları en keskin olanlarıdır. Köpek dişleri ise 7 aylıkken çıkar. Kalıcı dişleri ise geçici dişlerin çıkması veya oluşumunu tamamlaması ardından diş yenileme süreci beraberinde çıkmaya başlar. Kedilerde toplam 30 diş bulunmaktadır. Evcil kedilerde diş çıkarma sürelerinde dikkatli olmanız gerekir. Çünkü diş köklerinde kaşıntı meydana gelecek olup koku ve kanamalarda olabilmektedir. Bu bakımdan veteriner kliniklerinden destek almanız gerektiğini de unutmamalısınız. Kaşıntı beraberinde kedilerin birçok kablo türü ısırabildiği bu şekilde ölebildiği gerçeğini de hatırlatmak gerekiyor. Kedilerinizin diş çıkarma sürecinde dişlerini fırçalıyor olmanız onları hem rahatlatacak hem de kolayca bu süreci atlatmalarını sağlayacaktır.
Köpeklerin dişleri yavru halde iken çıkmaya başlamaktadır. Toplamda ağzında 28 diş bulunan köpekler kediler gibi ilk dişlerini dökecek ve kalıcı dişlere belirli zaman içinde sahip olacaktır. Yavru köpeklerde 28 adet diş bulunurken yetişkin köpeklerde diş sayısının 42 olduğu bilinmektedir. Yalnız köpeklerle ilgili bilinmesi gereken durumlardan biri de bazen diş dökümü tam olarak yaşanmamasıdır. Yani köpekler yavruyken bazen diş dökmeyebilir. Bu da diş bozukluklarına sebep olabilmektedir.
Kedi ve köpeklerde diş problemlerinin önem sırasına göre nedenleri kapsamında 4 önemli konuya değinilmektedir. Veteriner kliniklerinin ve veteriner hekimlerinin araştırmaları doğrultusunda önem arz eden bu konular aşağıdaki gibi sıralanır.
Yukarıda belirtilen durumlar tıpkı insandan insana bulaş gösteren hastalık konularıyla ilgili olurken hayvanlar arasında da önem taşıyan bir konu olarak değerlendirilmektedir. Bu bakımdan diş problemi deyip geçilmesi yanlış olabilir. Veteriner hekime danışarak çözüm üretmeniz ve hayvanınızdaki asıl sorunu bulmanız daha doğru olacaktır.
Kedilerde diş eti kızarıklığı neden olur sorgulamasına yönelik bilinen en etkin cevabın bakteri plağı olduğunu söyleyebiliriz. Fakat diş eti kızarıklıklarının farklı nedenleri de olabilmektedir. Kedilerde olabilen lösemi virüsü, kedi AIDS’i veya kedi calicivirüsü türündeki bulaşıcı etken gösteren enfeksiyöz hastalıkların diş eti iltihaplanmaları oluşturduğu bu doğrultuda da kedilerin diş eti kızarıklıklarının arttığı görülmüştür. Bunun yanı sıra ağız ve diş eti bakım eksikliği nedeniyle de oluşabilmektedir. En sağlıklı kedilerde bile oluşabilen bu durum rutin muayeneler gerektirdiğinin ispatı sayılmaktadır. Çünkü hayvanlarda tıpkı insanlar gibi sağlık konforuna ihtiyaç duyan canlılardır. Yemek türlerinin seçimi de onlara göre uygulanmalıdır.
Kedilerde diş problemi nasıl anlaşılır sorgulamasında bazı belirtilerden bahsetmek mümkündür. Özellikle beslenme zamanlarında ağzının sadece bir bölümü ile yemeye çalışması, ağzından salgı çıkarması, yüz çevresinde tuhaf denecek ve görülebilecek şişlik durumu oluşması, yeme isteksizliğinin başlaması diş problemi oluştuğunu göstermektedir. Benzer durum köpekler içinde geçerlidir. Ve bazen sokakta yaşayan ve diş problemi olan köpeğe mama verdiğinizde yemek istememesi ya da üzerine salgısını bırakması ya da ağzının yan tarafı ile yemesi bundan kaynaklanır. Veterinerden yardım almanız gereken bu dönemde doğru hayvan bakımı ve sağlığı açısından uzman adres origo veteriner kliniği adresini tercih etmenizi öneriyoruz.