Yaşlılık vücudun çeşitli süreçlerini sürdürebilme yeteneklerine etkileyebilmek ve doğal karmaşık bir işlem olmaktadır. Öncelikli olarak bir köpeğin yaşlı olup olmadığını anlamak için bir takım özellikler bulunmaktadır. Köpeklerde oluşan yaşlılık hastalığı bazen sahipler tarafından fark edilememektedir. Uzman hekimleri olan Origo veteriner Hekimliği tarafından sağlık kontrolleri açısından sürekli rutin kontroller yapılabilmelidir.
Yaşlanan köpeklerde vücutları eskisi gibi olmayacaktır. Hastalıklara karşı duyarlılığı artacaktır. Köpeğin sağlığı için gerekli önlemleri almalı ve mümkün olduğu kadar bu süreyi koruyabilmek önemlidir. Erken dönemde teşhis edilen bu hastalıklarda etkili bir şekilde tedavi yapılmaktadır.
Yaş aslında bir durum değil bir sayıdır. Köpeklerde oluşan olgunluk ve yaşlılık yaşam beklentisi ana temeli ile tanımlanmış bir kavramdır. Köpekler ömürlerinin orta noktasına geldiği andan itibaren olgun olarak kabul edilmektedir. Geri kalan ömrünü ise 4/3'ünü geride bıraktığı düşüncesi ile yaşlı olarak kabul edilmektedir. Köpeklerin cinslerini ve ırklarına göre doğal olarak farklı büyüklükte yaşayan köpekler aynı hız ile yaşlanmazlar. Küçük ırka sahip olan köpekler büyük ırklardan daha fazla uzun ömürlü olurlar. Daha yavaş bir şekilde yaşlanırlar.
Yaşlanan köpeklerde vücut yapılarını da oldukça doğal bir süreçten geçmektedir. Yaşlanan köpeklerde maalesef ki organlar da yaşlanır. Burada önemli olan husus bireysel ve duyarlılığı olan organın yaşlılığa karşı yatkınlığıdır. Bu yatkınlığa a katkıda bulunarak yaşlanma süresine yavaşlatılabilir. Köpeklerin yaşlanan vücutlarında yağ birikimleri artar. Böylelikle kilo almaya da oldukça meyillilerdir. Köpekler kas kütlesinden kısarak yağ depolarlar. Çok fazla oluşan bu kas kütlesi kaybedildiğinde de hareketlerini etkileyecek ve daha az enerji harcamalarına sebep olacaktır
Dişlerinde plaklar oluşarak diş eti iltihabı enfeksiyonlara sebep olmaktadır. Böylelikle dişlerde dökülmeler ve kayıplar yaşanmaktadır. Oluşan bu diş hastalıkları kaynaklı çiğneme eylemleri onlara acı verdiğinden yemek yemeleri zorlaşır. Ağız kokusu ve Vücuda yayılan bakterileri yüzünden organları daha fazla zarar verir. Bağışıklık sistemi daha fazla vücuda daha fazla yük yükler. Enfeksiyonlara karşı duyarlılıkları daha fazla artar.
Yaşın ilerlemesi sonucu bir takım reaksiyonlar oluşmaktadır. Bununla birlikte kemiklerde doku kayıpları yaşanır ve kalsiyum eksikliğine bağlı diş kayıpları periodontist meydana gelir yaşlı hayvanlarda dişler en az haftada 2 defa fırçalanması lazım. Geriodonti yani yaşlık çağındaki diş hastalıkları ve tedavileri ile hayvanlarda şiddetli olarak periodondal hastalıklar görülmektedir. Böylelikle bakterimi neticesinde de iç organlara hastalıklar geçmektedir. Sindirim ağza başladığı için ve diş kayıpları olduğundan kaynaklı bir takım zorluklar yaşanmaktadır. Bağırsaklarda yaş ilerlemesi ile birlikte kabızlıklar oluşur. Böylelikle hayvanlarda daha fazla sıkıntılar yaşamaya sebep olmaktadır.
İnsanlarda olduğu gibi yaşlı köpeklerde de yaşamlarının son dönemlerinde kalp hareketleri %30 oranında azalmaktadır. İlerleyen yaş ile birlikte egzersiz alanlarında kalp bölümleri de maksimum düzeyinde oksijen tüketimini de azaltır. Böylelikle yaşlı köpeklerde %33 kalp hastalıkları tespit edilir. Bunun akabinde hayvanlarda solunum sistemi ile ilgili de sıkıntılarda görülür. Enfeksiyona karşı bağışıklıkları düşük olduğundan hava yollarında da bir takım kondisyonlar oluşur. Astım gibi kronik bronşit gibi kompleksler yaşanmaktadır. Doğal olarak yaş ilerlediği için akciğerlerde de temiz hava alma kapasitesi oldukça düşmektedir.
Geriatri Köpeklerde Yaşlılık
Küçük dostlarınızdaki hastalık belirtilerinden en temeli yaşlılık diğer bir adıyla geriatri’dir. Birlikte geçirmiş olduğunuz hayvanlarınızın sağlıkları ile bugüne kadar yapmış olduğunuz bakımlar sayesinde bugüne kadar gelmiştir. Sevimli dostlarınız 5 ile 7 yaşına kadar herhangi bir ciddi hastalığa yakalanmamışsa sizin emeğiniz burada çoktur. Onlara fizyolojik ve sistematik birçok hastalıklara karşı önlemler almışsınız demektir. Yaş ilerledikçe geçen zamanla ilgili hastalıklar ortaya çıkacaktır. Genellikle hastalıkların farkına varılması zordur. Hayvanlarınızda basit değişiklikler yaşanmaktadır. Bunlar iştahsızlık kilo hareketsizlik gibi belirtilerdir. Hekimlerine ve bilgisine güvendiğiniz origo veteriner hekimiyle iletişime geçerek hayvanlarınıza genel sağlık kontrollerini yaptırabilirsiniz. Bu sayede rutin kontroller sonucunda sevimli dostlarınız için bilgi sahibi olabilirsiniz. Origo veteriner kliniği yaşlı hayvanlarınız için;
Böylelikle yaşlı hayvanlarınız için koruyucu tedavi sağlayabilirsiniz.